Przepis na chłodnik litewski
Opis:
- Ugotować cielęcinę z 1/4 l wody, odrobiną soli, pokrajaną cebulą i grzybkiem. Gdy będzie miękka, wyjąć mięso, a rosół wygotować, aby pozostało 1/2 szklanki.
- Włożyć do rosołu wymyty listek żelatyny, gdy się rozpuści, przecedzić rosół i postawić w szklance na lód, aby zastygł. Oddzielnie dusić pod pokrywą wymyte i posiekane buraczki i szczaw, dodając kilka łyżek rosołu, następnie przetrzeć je przez sito wraz z ugotowanymi na twardo żółtkami i rozprowadzić resztę rosołu.
- Kwas ogórkowy zagotować i wystudzić. Wlewać kolejno do wazy przetarty z buraczkami szczaw, ostudzony kwas, posiekany koperek, szczypiorek, śmietanę rozbić dorbzez trzepaczką, następnie włożyć pokrajaną w drobną kostke cielęcinę, auszpik, ogórek, łososia, także obrane szyjki i szczypce z ugotowanych raków i 2 jaja ogotowane na twardo i rozcięte na połówki.
- Postawić wazę w lód, dobrze oziębić. Na koniec włożyć do wazy drobne kawałeczki chemicznie czystego lodu.
Składniki:
- 1 niewielki ogórek
- trochę szczypiorku i koperku, garstka szczawiu
- kilka małych buraczków z natką
- 4 jaja, 1/2 l dobrego rosołu
- 1/4 l świeżej śmietany
- 1/4 l kwasu ogórkowego
- 4 raki
- 4 dag łososia
- 12 dag cielęciny
- 1 listek żelatyny
- 1 cebula
- 1 grzybek
- lód
Źródło: Jak gotować, Maria Disslowa
Jeden komentarz
Pingback: • Na upały? Chłodnik! - przepis, składniki, przygotowanie - Ale pomysł! - Przepisy kulinarne