Przepis na chłodnik z kwaśnego mleka
Składniki:
- 2 pęczki botwinki
- 1 szklanka kwasu burakowego
- 2 szklanki zsiadłego mleka
- 3 łyżki drobno usiekanej zieleniny
- 3 łyżki śmietany
- 10 dag świeżych ogórków
- 2 jaja ugotowane na twardo
- sól
- cukier do smaku
Opis:
- Dokładnie umytą botwinkę odsączyć, pokrajać bardzo drobno i ugotować wrzucając do wrzącej wody, ostudzić.
- Trzepaczką rozbić zsiadłe mleko, dodać kwas burakowy, ugotowaną botwinkę i cienko poszatkowane ogórki, wymieszać ze śmietaną i zieleniną, doprawić do smaku solą i cukrem.
- Oziębić.
- Przed podaniem dodać jaja ugotowane na twardo, pokrajane w plasterki.
- Podawać z dodatkiem pieczywa lub ziemniaków.