Przepis na chłodnik bułgarski
Składniki:
- 1,5 l zsiadłego mleka
- 4 ogórki świeże
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 gęstej śmietany
- 2 łyżki drobno posiekanych włoskich orzechów
- 4 łyżki posiekanej drobno pietruszki z koperkiem
- sól
- pieprz
Opis:
- Czosnek obrać, drobno posiekać i wraz z oliwą i śmietaną dodać do zsiadłego mleka.
- Wymieszać trzepaczką dodając posiekaną zieleninę i orzechy.
- Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
- Ogórki umyć, obrać, pokrajać w kostkę, dodać do chłodnika, wymieszać.
- Podawać zaraz po przyrządzeniu.
- Kto chce, może dodać do zupy kilka obranych ze skórki, pokrajanych w plasterki pomidorów.