Przepis na barszczyk ukraiński
Składniki:
- 40 dag buraków
- 3 średnie ziemniaki
- 1 średnia marchewka
- 2 średnie cebule
- kwas buraczany
- sól
- 1 łyżka oleju sojowego
- natka pietruszki
- koperek
Opis:
- Buraki wyszorować, nie obierać, zalać wrzącą wodą, ugotować do miękkości.
- Odcedzić, ostudzić i zetrzeć na tarce, o dużych otworach.
- Ziemniaki, marchew i cebulę oczyścić, opłukać i pokrajać.
- Zalać wrzącą wodą, ugotować do miękkości, dodając soli podczas gotowania.
- Ugotowane warzywa połączyć z utartymi burakami, dolać wody, aby uzyskać odpowiednią gęstość, pozostawić do naciągnięcia przez 1 godzinę.
- Następnie przyprawić kwasem buraczanym i solą do smaku.
- Barszcz zagotować, dodać olej, posypać natką pietruszki, koperkiem.
- Podawać z kaszą gryczaną.