Przepis na barszcz czerwony z grochem
Składniki:
- 40 dag buraków
- sól, cukier
- włoszczyzna
- 1 szklanka grochu
- kwas buraczany
- 1 łyżka oleju sojowego
- natka pietruszki
Opis:
- Groch przebrać, opłukać, zalać letnią przegotowaną wodą, pozostawić przez 1 dobę do namoczenia, następnie ugotować ww tej samej wodzie ( ok. 1 godz. ).
- Dodając sól w połowie gotowania.
- Buraki przygotować jak barszcz czerwony z fasolą.
- Włoszczyznę oczyścić, opłukać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.
- Utarte buraki włożyć do wywaru z włoszczyzny, dodać przegotowanej wody, aby barszcz miał odpowiednią gęstość, pozostawić do naciągania przez 1 godzinę.
- Następnie przyprawić barszcz kwasem buraczanym, solą i cukrem do smaku.
- Dodać olej sojowy.
- Groch nałożyć na talerze, zalać gorącym barszczem, posypać natką pietruszki.