Barszcz czerwony z grochem

0

Przepis na barszcz czerwony z grochem

Składniki:

  • 40 dag buraków
  • sól, cukier
  • włoszczyzna
  • 1 szklanka grochu
  • kwas buraczany
  • 1 łyżka oleju sojowego
  • natka pietruszki

Opis:

  1. Groch przebrać, opłukać, zalać letnią przegotowaną wodą, pozostawić przez 1 dobę do namoczenia, następnie ugotować ww tej samej wodzie ( ok. 1 godz. ).
  2. Dodając sól w połowie gotowania.
  3. Buraki przygotować jak barszcz czerwony z fasolą.
  4. Włoszczyznę oczyścić, opłukać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.
  5. Utarte buraki włożyć do wywaru z włoszczyzny, dodać przegotowanej wody, aby barszcz miał odpowiednią gęstość, pozostawić do naciągania przez 1 godzinę.
  6. Następnie przyprawić barszcz kwasem buraczanym, solą i cukrem do smaku.
  7. Dodać olej sojowy.
  8. Groch nałożyć na talerze, zalać gorącym barszczem, posypać natką pietruszki.
Share.

Leave A Reply