Almakasesuppe – Zupa serowa pana Makłowicza

0

Przepis na zupę serową

Składniki:

  • 1 średnia cebula
  • 150 gr sera żółtego (aimkase, bergkse, mieszanka gruyera z ementalerem)
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • 70 gr masła
  • 500 ml bulionu wołowego
  • 250 ml białego wina
  • 250 ml śmietanki 18 %

Opis:

  1. W rondlu rozgrzać masło, dodać drobno pokrojoną cebulę i zeszklić ją.
  2. Dolać bulionu i białego wina, gotować ok. 15 min.
  3. Dodać starty ser i mieszając czekać, aż ser się rozpuści.
  4. Dolać śmietankę, zagotować  i doprawić do smaku gałkę, pieprzem i ewentualnie solą.
  5. Podawać przybrawszy posiekanym szczypiorkiem.
  6. Można dołożyć też grzanki.

Przepis zaczerpnięty z oficjalnej strony pana Makłowicza.

Share.

Leave A Reply