Przepis na zupę serową
Składniki:
- 1 średnia cebula
- 150 gr sera żółtego (aimkase, bergkse, mieszanka gruyera z ementalerem)
- świeżo starta gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- 70 gr masła
- 500 ml bulionu wołowego
- 250 ml białego wina
- 250 ml śmietanki 18 %
Opis:
- W rondlu rozgrzać masło, dodać drobno pokrojoną cebulę i zeszklić ją.
- Dolać bulionu i białego wina, gotować ok. 15 min.
- Dodać starty ser i mieszając czekać, aż ser się rozpuści.
- Dolać śmietankę, zagotować i doprawić do smaku gałkę, pieprzem i ewentualnie solą.
- Podawać przybrawszy posiekanym szczypiorkiem.
- Można dołożyć też grzanki.
Przepis zaczerpnięty z oficjalnej strony pana Makłowicza.