Sznycle z kapusty

0

Przepis na sznycle z kapusty

Składniki:

  • 1 głowa kapusty
  • 5 dag smalcu
  • 1 cebula
  • 1 dag mąki
  • 2 jaja
  • 1/8 l bułki tartej

Opis:

  1. Rozkroić kapustę na kilka części i gotować 20 minut w wodzie.
  2. Gdy zmięknie, wylać na sito, przelać zimną wodą i wycisnąć w ściereczce.
  3. Posiekać drobno kapustę lub zemleć 2 razy w maszynce, przysmażyć na cebulce, popieprzyć i posolić, można dodać szczyptę cukru, wbić 2 jaja, dodać łyżkę mąki.
  4. Wymieszać i wyrabiać małe sznycelki, obsypać bułką, smażyć.
  5. Podawać z przysmażonymi ziemniakami  lub z przetartym grochem, albo sosem.

Źródło: Jak gotować, Maria Disslowa

Share.

Leave A Reply