Pory w cieście

0

Przepis na pory w cieście

Składniki:

  • 80 dkg porów
  • 1/8 l śmietany
  • 10 dkg mąki
  • 2 jaja
  • 8 dkg tłuszczu
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól

Opis:

  1. Pory oczyścić, opłukać bardzo starannie.
  2. Przyciąć zielone liście, tak aby długość pora wyniosła 15 cm.
  3. Ugotować w osolonej wodzie.
  4. Odcedzić, osączyć, ostudzić.
  5. Przyrządzić ciasto klar.
  6. Pory nabijać na widelec i maczać w cieście.
  7. Smażyć na silnie rozgrzanym oleju, na złoty kolor.
  8. Ułożyć na ogrzanym półmisku.
  9. Osobno podać sos pomidorowy.
Share.

Leave A Reply