Przepis na pizzę ziemniaczaną
4 porcje
Składniki:
- 1 kg ziemniaków o zwartym miąższu
- 75 dag pomidorów
- 2 pęczki dymki lub 1 duży por
- 20 dag żółtego sera ( goudy lub ementalera )
- 1 mała gałązka świeżego rozmarynu ( lub 1 łyżeczka suszonego )
- 5 listków laurowych
- sól
- biały pieprz
Opis:
- Ziemniaki wyszorować miękką szczoteczką.
- Gotować 20 minut w osolonej wodzie w mundurkach.
- Opłukać w zimnej wodzie, obrać ze skórki, odłożyć do wystygnięcia.
- Pomidory umyć, pokroić w plastry.
- Dymkę lub por oczyścić i pokroić w talarki.
- Rozmaryn opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć, oderwać igiełki od gałązek.
- Wystudzone ziemniaki pokroić w plasterki
- Blachę piekarnika lekko natłuścić
- Ułożyć n niej ziemniaki z pomidorami i pokrojoną dymką lub porem.
- Całość równomiernie posypać pieprzem i rozmarynem.
- Listki laurowe powtykać między warzywa.
- Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posypać nim pizzę.
- Piec 25 – 30 minut w temperaturze 200 stopni.
- Serwować na gorąco.