Pizza ziemniaczana

0

Przepis na pizzę ziemniaczaną

4 porcje

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków o zwartym miąższu
  • 75 dag pomidorów
  • 2 pęczki dymki lub 1 duży por
  • 20 dag żółtego sera ( goudy lub ementalera )
  • 1 mała gałązka świeżego rozmarynu ( lub 1 łyżeczka suszonego )
  • 5 listków laurowych
  • sól
  • biały pieprz

Opis:

  1. Ziemniaki wyszorować miękką szczoteczką.
  2. Gotować 20 minut w osolonej wodzie w mundurkach.
  3. Opłukać w zimnej wodzie, obrać ze skórki, odłożyć do wystygnięcia.
  4. Pomidory umyć, pokroić w plastry.
  5. Dymkę lub por oczyścić i pokroić w talarki.
  6. Rozmaryn opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć, oderwać igiełki od gałązek.
  7. Wystudzone ziemniaki pokroić w plasterki
  8. Blachę piekarnika lekko natłuścić
  9. Ułożyć n niej ziemniaki z pomidorami i pokrojoną dymką lub porem.
  10. Całość równomiernie posypać pieprzem i rozmarynem.
  11. Listki laurowe powtykać między warzywa.
  12. Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posypać nim pizzę.
  13. Piec 25 – 30 minut w temperaturze 200 stopni.
  14. Serwować na gorąco.
Share.

Leave A Reply