Przepis na paprykę po węgiersku
Opis:
- Młode, zielone strąki papryki odciąć przy korzonku, wybrać dokładnie ziarna, sparzyć wrzątkiem.
- Na nadzienie udusić cebulkę słoninką, zmielić wraz z mięsem i ugotowanym ryżem, osolić, posypać pieprzem, wymieszać i napełnić paprykę.
- Włożyć do rondla paprykę, dodać rosołu, dusić pod pokrywą.
- Zrobić sos pomidorowy, wlać do papryki. Gdy będzie miękka, wyłożyć na półmisek, obłożyć tartymi ziemniakami.
Składniki:
- 12 papryk
- 25 dag wieprzowiny
- 6 dag ryżu
- 1 cebula
- 4 dag słoniny na nadzienie
- 20 dag pomidorów
- 2 dag mąki
- 4 dag masła,
- 1 cebula na sos
- 1/4 rosołu do duszenia
Źródło: Jak gotować, Maria Disslowa