Przepis na pączki z ziemniaków
Opis:
- Świeżo ugotowane, jeszcze lekko ciepłe ziemniaki zemleć w maszynce lub przepuścić przez praskę do ziemniaków.
- Dodać jaja, rozkruszone drożdże, sól, pieprz do smaku, a następnie wszystkie produkty dokładnie ze sobą zetrzeć.
- Od razu po utarciu masy ziemniaczanej uformować nieduże okrągłe kulki i kłaść do smażenia do rozgrzanego tłuszczu.
- Usmażone pączki po wyjęciu i osączeniu z tłuszczu podawać z surówką z kapusty lub z pora i kwaszonego ogórka.
Składniki:
- 60dag ugotowanych ziemniaków
- 2 jaja
- 2 łyżki śmietany
- około 10 dag mąki
- 1dag drożdży
- sól, pieprz
- olej
Źródło: Ze zwykłych produktów, niezwykłe potrawy. K. Pyszkowska