Przepis na drgającą szczytówkę z fenkułem wg Macieja Zienia
Składniki:
- 4 filety z dorady
- 800 g ziemniaków
- 1 puszka mleka kokosowego
- kostka masła
- duży fenkuł
- limonka
- 60 ml oliwy
- 50 ml białego wina
- 2 sztuki trawy cytrynowej
- papryczka chilli
- 100 ml bulionu rybnego
- świeża natka pietruszki
- sól morska
Sposób przygotowania:
- Ziemianki gotujemy i przecieramy na purée. Następnie dodajemy miękkie masło, mleko kokosowe i wasabi. Fenkuł kroimy w cienkie plastry (carpaccio) doprawiamy oliwą, sokiem z limonki i solą morską. Filet z dorady smażymy po 2 min. z każdej strony. Na patelnię wlewamy 50 ml białego wina, dodajemy trawę cytrynową i odrobinę chilli. Wino redukujemy o połowę, dodajemy wywar rybny i znowu redukujemy do 1/3 objętości. Następnie dodajemy zimne masło i siekaną natkę pietruszki. Rybę podajemy z ziemniaczanym purée i fenkułem.
Źródło: http://ugotowani.tvn.pl/przepisy,950,n/przepisy-macieja-zienia-4-sezon-warszawa,80092.html