Ajwar – przecier z bakłażanów i papryki

0

Przepis na ajwar

Składniki:

  • 1 spory bakłażan
  • 3 czerwone papryki
  • ząbek czosnku
  • przecier pomidorowy
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny

Opis:

  1. Bakłażan i papryki opiekamy na ruszcie, w piecyki lub na patelni.
  2. Po ostygnięciu obieramy bakłażana ze skórki, z papryk usuwamy gniazdo nasienne, po czym siekamy wszystko drobno.
  3. W glinianej misie ucieramy ząbek czosnku z solą, pieprzem i szczyptą cukru. Dolewamy do tego oliwy i soku z cytryny.
  4. Wkładamy bakłażan i paprykę, dodajemy przecieru pomidorowego i miksujemy na gładką masę, dolewając tyle oliwy, ile wchłonie ta masa.
  5. Ajwar nie może być za słony ani za ostry, można go przechowywać w chłodnym miejscu, w słoikach przez kilka dni. Doskonały do pieczeni.
Share.

Leave A Reply