Przepis na ajwar
Składniki:
- 1 spory bakłażan
- 3 czerwone papryki
- ząbek czosnku
- przecier pomidorowy
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
Opis:
- Bakłażan i papryki opiekamy na ruszcie, w piecyki lub na patelni.
- Po ostygnięciu obieramy bakłażana ze skórki, z papryk usuwamy gniazdo nasienne, po czym siekamy wszystko drobno.
- W glinianej misie ucieramy ząbek czosnku z solą, pieprzem i szczyptą cukru. Dolewamy do tego oliwy i soku z cytryny.
- Wkładamy bakłażan i paprykę, dodajemy przecieru pomidorowego i miksujemy na gładką masę, dolewając tyle oliwy, ile wchłonie ta masa.
- Ajwar nie może być za słony ani za ostry, można go przechowywać w chłodnym miejscu, w słoikach przez kilka dni. Doskonały do pieczeni.