Sos szodonowy z wina

0

Przepis na sos szodonowy z wina

Składniki:

  • 1/4 l wina białego
  • 4 żółtka
  • 8 dag cukru

Opis:

  1. Zagotować wino z 1/4 szklanki wody, żółtka ubić w garnku z cukrem, gdy zbieleją, wlewać po trochu wina do żółtek.
  2. Rozkłócić szybko trzepaczką.
  3. Postawić na chwilę na ogniu, mieszać aż sos zgęstnieje i się spieni.
  4. Zaraz podawać, gdyż ubita piana opadnie.
  5. Wykonać można odmiennym sposobem: wlewać zimne wino do żółtek, mieszać na ogniu tak długo, aż dobrze się rozgrzeje i zgęstnieje.
  6. Kto lubi sos ostrzejszy, nie powinien dodawać wody do wina.
  7. Można podać do każdej leguminy.
Share.

Leave A Reply