Przepis na majonez domowy
Opis:
- Najszybciej i najwygodniej robi sie majonez w kubeczku o pojemności 0,5l. Za pomocą krążka ucierającego albo trzepaczki do ubijania piany- końcówek roboczych małego robota kuchennego.
- Żółtko, musztardę, połowę soku z cytryny ucierać, wlewając cienkim strumieniem olej o temperaturze pokojowej.
- Gęsty majonez na koniec ucierania doprawić solą, cukrem, dolać resztę soku z cytryny.
- Takiego majonezu z powodzeniem można używać do sporządzania sosów, podawać do surówek i sałatek, oraz do smarowania pieczywa.
Składniki:
- szklanka oleju
- żółtko
- pół łyżeczki musztardy
- sok z połowy cytryny
- sól, cukier
Źródło: Ze zwykłych produktów, niezwykłe potrawy. K. Pyszkowska
Jeden komentarz
Pingback: • Śniadanie Wielkanocne - przepis, składniki, przygotowanie - Ale przepis! - Przepisy kulinarne