Majonez domowy

1

Przepis na majonez domowy

Opis:

  1. Najszybciej i najwygodniej robi sie majonez w kubeczku o pojemności 0,5l.  Za pomocą krążka ucierającego albo trzepaczki do ubijania piany- końcówek roboczych małego robota kuchennego.
  2. Żółtko, musztardę, połowę soku z cytryny ucierać, wlewając cienkim strumieniem olej o temperaturze pokojowej.
  3. Gęsty majonez na koniec ucierania doprawić solą, cukrem, dolać resztę soku z cytryny.
  4. Takiego majonezu z powodzeniem można używać do sporządzania sosów, podawać do surówek i sałatek, oraz do smarowania pieczywa.

Składniki:

  • szklanka oleju
  • żółtko
  • pół łyżeczki musztardy
  • sok z połowy cytryny
  • sól, cukier

Źródło: Ze zwykłych produktów, niezwykłe potrawy. K. Pyszkowska

Share.

Jeden komentarz

  1. Pingback: • Śniadanie Wielkanocne - przepis, składniki, przygotowanie - Ale przepis! - Przepisy kulinarne

Leave A Reply