Przepis na deep ziemniaczany
Składniki:
- 4 dag masła
- 3 dag mąki
- 1 cebula
- 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- 4 ziarna pieprzu
- szczypta listka bobkowego
- 25 dag ziemniaków
Opis:
- Zrobić zasmażkę z masła i mąki, dodać posiekaną cebulę, mieszać, aż będzie miękka.
- Rozprowadzić 1/2 l wody, wlewając po trochu, ciągle mieszając, dodać korzenie i gotować 5 minut.
- Przecedzić przez sito, przetrzeć cebulę do rondla, dodać trochę wody, gdyby zgęstniał, gdyż sos ten powinien być rzadki.
- Wrzucić pokrajane w kostkę ziemniaki, gotować odkryte, uważać aby nie przywarły do dna.
- Gdy ziemniaki są miękkie, dodać sok cytrynowy i troszkę cukru.
- Można dołożyć posiekaną pietruszkę, dosolić, zabarwić karmelem.
- Nadaje się do sznycelków z grzybów, a także do sztuki mięsa i smażonej kiełbasy.