Przepis na deep z szynki
Składniki:
- 12 dag szynki
- kawałek selera, marchwi, pietruszki
- 1 cebula
- 2 pomidory
- 2 dag masła
- 2 dag mąki
- 1 pieczarka
- 1/8 l czerwonego wina
- 1/4 l rosołu
- 4 ziarna jałowca
- 8 ziaren pieprzu
- szczypta cukru
Opis:
- Dusić pod pokrywą pokrojone jarzyny, cebulę, pomidory i korzenie.
- Gdy będą miękkie przecedzić przez sito, zrobić zasmażkę z masła i mąki.
- Ugotować pieczarkę w rosole, rozprowadzić rosołem zasmażkę.
- Dodać przetarte jarzyny, cukier i wino.
- Rozprowadzić do odpowiedniej gęstości.
- Włożyć pokrajaną w makaron pieczarkę i szynkę.
- Podać z polęwicą wieprzową lub do pieczeni wołowej.