Przepis na ciasteczka piaskowe
Składniki:
- 25dg masła lub margaryny
- 25dag cukru
- 40dag mąki
- pojedyncza porcja cukru waniliowego
- 2 łyżki mleka
- szczypta soli
Opis:
- Masło stopić w rondelku, leciutko przyrumienić, po czym przelać do miski i zaczekać aż stężeje.
- Wsypać cukier, sól oraz cukier waniliowy, ucierać aż utworzy się puszysta masa.
- Wtedy dodać przesianą mąkę, zimne mleko, szybko zagnieść ciasto.
- Podzielić je na 3 części, z każdej utoczyć wałek o średnicy 4 cm, wstawić na desce do lodówki, aby dobrze stężały.
- Po wyjęciu pokrajać w dość grube (ok. 1 cm) plastry, ułożyć na natłuszczonej blasze, piec 15 minut w dobrze nagrzanym piekarniku.
- Ciasteczka można przechowywać w blaszanej puszce nawet 2 tygodnie.
- Idealny dodatek do herbaty.
Źródło: Przyjmujemy gości. B. Bieniecka