Tort kruchy z poziomkami

0

Przepis na poziomkowy tort

Składniki:

  • 30dag mąki
  • 15dag masła
  • żółtko
  • sól
  • 4dag cukru pudru
  • 30dag poziomek
  • 25dag śmietanki kremowej
  • cukier waniliowy
  • łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki wody

Opis:

  1. Mąkę z tłuszczem posiekać na stolnicy, aby nie były wyczuwalne grudki tłuszczu, dodać żółtko, przesiany cukier puder, ewentualnie łyżkę zimnej wody i zarobić ciasto, odłożyć na pół godziny do lodówki, aby stężało.
  2. Ciasto rozwałkować, wylepić cienką warstwą dno i boki ( na 3 cm wysoko ) tortownicy o średnicy około 25 cm.
  3. Wstawić do bardzo gorącego piekarnika, upiec.
  4. Ubić śmietankę kremową z dodatkiem białka.
  5. Pod koniec dodać rozpuszczoną w łyżce wody żelatynę i szybko wymieszać ubitą śmietanę z poziomkami, wyłożyć do zimnej formy ciasta, ostudzić.
  6. Wierch tortu, zanim śmietana sie zupełnie zetnie, przybrać ładnymi okazami poziomek.

Źródło: Ze zwykłych produktów, niezwykłe potrawy. K. Pyszkowska

Share.

Leave A Reply