Przepis na poziomkowy tort
Składniki:
- 30dag mąki
- 15dag masła
- żółtko
- sól
- 4dag cukru pudru
- 30dag poziomek
- 25dag śmietanki kremowej
- cukier waniliowy
- łyżeczka żelatyny
- 2 łyżki wody
Opis:
- Mąkę z tłuszczem posiekać na stolnicy, aby nie były wyczuwalne grudki tłuszczu, dodać żółtko, przesiany cukier puder, ewentualnie łyżkę zimnej wody i zarobić ciasto, odłożyć na pół godziny do lodówki, aby stężało.
- Ciasto rozwałkować, wylepić cienką warstwą dno i boki ( na 3 cm wysoko ) tortownicy o średnicy około 25 cm.
- Wstawić do bardzo gorącego piekarnika, upiec.
- Ubić śmietankę kremową z dodatkiem białka.
- Pod koniec dodać rozpuszczoną w łyżce wody żelatynę i szybko wymieszać ubitą śmietanę z poziomkami, wyłożyć do zimnej formy ciasta, ostudzić.
- Wierch tortu, zanim śmietana sie zupełnie zetnie, przybrać ładnymi okazami poziomek.
Źródło: Ze zwykłych produktów, niezwykłe potrawy. K. Pyszkowska