Przepis na tort karmelowy
Składniki:
- 4 dag masła
- 8 jaj
- 8 dag cukru
- 4 dag zmielonych migdałów
- 4 dag karmelu
- 8 dag mąki
- 6 dag bułki
- 15 dag masła
- 10 dag zrumienionych migdałów
- 3 dag cukru na masę
- pomadka czekoladowa na polewę
- 1 dag karmelu do posmarowania boków tortu
Opis:
- Wymieszać masło w miseczce, dodać cukier, dodawać po jednym żółtku.
- Ucierając dodać zmielone migdały, ubitą pianę, mąkę i przesianą bułkę, wszystko wymieszać.
- Wyłożyć 3 tortownice papierem, ułożyć w nich cienkie warstwy, upiec w piekarniku.
- Utrzeć w misce masło, dodać cukier, zmielone i zarumienione migdały.
- Przełożyć tort, polukrować pomadką czekoladową.
- Zrumieniony cukier utłuc lekko w moździerzu.
- Obsypać nim tort z boków.