Tort karmelowy

0

Przepis na tort karmelowy

Składniki:

  • 4 dag masła
  • 8 jaj
  • 8 dag cukru
  • 4 dag zmielonych migdałów
  • 4 dag karmelu
  • 8 dag mąki
  • 6 dag bułki
  • 15 dag masła
  • 10 dag zrumienionych migdałów
  • 3 dag cukru na masę
  • pomadka czekoladowa na polewę
  • 1 dag karmelu do posmarowania boków tortu

Opis:

  1. Wymieszać masło w miseczce, dodać cukier, dodawać po jednym żółtku.
  2. Ucierając dodać zmielone migdały, ubitą pianę, mąkę i przesianą bułkę, wszystko wymieszać.
  3. Wyłożyć 3 tortownice papierem, ułożyć w nich cienkie warstwy, upiec w piekarniku.
  4. Utrzeć w misce masło, dodać cukier, zmielone i zarumienione migdały.
  5. Przełożyć tort, polukrować pomadką czekoladową.
  6. Zrumieniony cukier utłuc lekko w moździerzu.
  7. Obsypać nim tort z boków.
Share.

Leave A Reply