Tort czekoladowy kruchy

0

Przepis na tort czekoladowy kruchy

Składniki:

  • 18 dag masła
  • 18 dag cukru
  • 20 dag mąki
  • 1 kieliszek rumu
  • 5 jaj
  • 10 dag cukru
  • 20 dag czekolady
  • 3 żółtka
  • 1/8 l śmietanki
  • 25 dag marmolady morelowej na krem
  • pomadka rumowa do lukrowania

Opis:

  1. Utrzeć w misce masło na pianę, dodać cukier, żółtka i rum, zmieszać z ubitymi na pianę białkami.
  2. Upiec z tego ciasta dwa krążki, przełożyć je kremem.
  3. Na krem rozmieszać w śmietance żółtka, dodać cukier i utartą czekoladę, ubijać na ogniu, aż zgęstnieje.
  4. Posmarować tort, przyłożyć drugim plackiem.
  5. Rozgotować marmoladę w rondlu, gorącą posmarować całą powierzchnią tortu i boki.
  6. Gdy stwardnieje polać rumowym lukrem, przybrać konfiturami.
Share.

Leave A Reply