Przepis na tort czekoladowy kruchy
Składniki:
- 18 dag masła
- 18 dag cukru
- 20 dag mąki
- 1 kieliszek rumu
- 5 jaj
- 10 dag cukru
- 20 dag czekolady
- 3 żółtka
- 1/8 l śmietanki
- 25 dag marmolady morelowej na krem
- pomadka rumowa do lukrowania
Opis:
- Utrzeć w misce masło na pianę, dodać cukier, żółtka i rum, zmieszać z ubitymi na pianę białkami.
- Upiec z tego ciasta dwa krążki, przełożyć je kremem.
- Na krem rozmieszać w śmietance żółtka, dodać cukier i utartą czekoladę, ubijać na ogniu, aż zgęstnieje.
- Posmarować tort, przyłożyć drugim plackiem.
- Rozgotować marmoladę w rondlu, gorącą posmarować całą powierzchnią tortu i boki.
- Gdy stwardnieje polać rumowym lukrem, przybrać konfiturami.