Przepis na torciki bezowe z winnym kisielem i advocatem z borówkami wg Kingi Paruzel
Składniki:
Bezy:
- 4 białka
- 200g cukru pudru
- 2 łyżeczki maki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu winnego
Opis
Piekarnik nastawić na 180C, na papierze do pieczenie odrysować 4 okręgi o średnicy około 10 cm. Białka ubić z odrobina soli na sztywna pianę, powoli dodając cukier. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną i ocet. Przygotowaną masę wyłożyć na odrysowane okręgi. Umieścić blachę w piekarniku. Od razu zmniejszyć temp do 150C i piec bezy 30 min. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i studzić w nim bezy jeszcze kolejne 30 min. W tym czasie nie otwierać piekarnika!
Składniki:
Krem:
- 250 g mascarpone
- 200 g śmietany 36%
- kilka kropli soku z cytryny
- 1 płaska łyżeczka startej skórki z cytryny
- szczypta startej skórki z limonki
- 1 łyżka cukru pudru
Opis
Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Mascarpone wymieszać z sokiem z cytryny, skórką z cytryny i limonki, dodać kilka łyżek ubitej śmietany, delikatnie wymieszać. Krem powinien być delikatnie słodki z wyczuwalną nutą cytryny.
Składniki:
Kisiel z wina i dodatki
- ok. 150 ml półsłodkiego lub słodkiego czerwonego wina
- ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka miodu
- ½ szklanki borówki
- 100 ml advocatu
- świeża mięta do dekoracji
Wino zagotować, dodać miód. W osobnym naczyniu dokładnie wymieszać mąkę ziemniaczaną z odrobina wody, dodać do ciepłego wina. Mieszać wino aż zgęstnieje i powstanie kisiel. Wystudzić. Kiedy kisiel będzie już zimny dodać owoce borówki.
Źródło: http://masterchef.tvn.pl/ksiazka-przepisow