Torciki bezowe z winnym kisielem i advocatem z borówkami wg Kingi Paruzel

0

Przepis na torciki bezowe z winnym kisielem i advocatem z borówkami wg Kingi Paruzel

Składniki:

Bezy:

  • 4 białka
  • 200g cukru pudru
  • 2 łyżeczki maki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu winnego

Opis

Piekarnik nastawić na 180C, na papierze do pieczenie odrysować 4 okręgi o średnicy około 10 cm. Białka ubić z odrobina soli na sztywna pianę, powoli dodając cukier. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną i ocet. Przygotowaną masę wyłożyć na odrysowane okręgi. Umieścić blachę w piekarniku. Od razu zmniejszyć temp do 150C i piec bezy 30 min. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i studzić w nim bezy jeszcze kolejne 30 min. W tym czasie nie otwierać piekarnika!

 

Składniki:

Krem:

  • 250 g mascarpone
  • 200 g śmietany 36%
  • kilka kropli soku z cytryny
  • 1 płaska łyżeczka startej skórki z cytryny
  • szczypta startej skórki z limonki
  • 1 łyżka cukru pudru

Opis

Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Mascarpone wymieszać z sokiem z cytryny, skórką z cytryny i limonki, dodać kilka łyżek ubitej śmietany, delikatnie wymieszać. Krem powinien być delikatnie słodki z wyczuwalną nutą cytryny.

Składniki:

Kisiel z wina i dodatki

  • ok. 150 ml półsłodkiego lub słodkiego czerwonego wina
  • ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka miodu
  • ½ szklanki borówki
  • 100 ml advocatu
  • świeża mięta do dekoracji
Opis

Wino zagotować, dodać miód. W osobnym naczyniu dokładnie wymieszać mąkę ziemniaczaną z odrobina wody, dodać do ciepłego wina. Mieszać wino aż zgęstnieje i powstanie kisiel. Wystudzić. Kiedy kisiel będzie już zimny dodać owoce borówki.

Źródło: http://masterchef.tvn.pl/ksiazka-przepisow

Share.

Leave A Reply