Przepis na torcik makowy
Składniki:
- 20 dag niebieskiego maku
- szklanka mleka
- 15 dag masła
- 20 dag cukru pudru
- 5 żółtek
- 2 łyżki płynnego miodu
- łyżka mąki
- pół szklanki gęstego dżemu pożeczkowego lub morelowego
LUKIER:
- 2-3 łyżeczki cukru pudru
- pół kieliszka rumu lub wódki
- 2 łyżki soku z cytryny
Opis:
- Mak zalać wrzącym mlekiem i gotować na małym ogniu 10-15 min.
- Gdy przestygnie, odsączyć na sitku i przepuścić 2-3 razy przez maszynkę do mielenia mięsa.
- Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem.
- Kolejno dodawać surowe żółtka i otrzymaną masę połączyć z makiem, dodając miód i mąkę.
- Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką.
- Przełożyć do niej przygotowane ciasto i piec ok. 40 min.
- Po ostygnięciu powlec go cienką warstwą gorącego przetartego przez sito dżemu i gdy zastygnie, polukrować lukrem utartym z podanych składników.