Torcik makowy

0

Przepis na torcik makowy

Składniki:

  • 20 dag niebieskiego maku
  • szklanka mleka
  • 15 dag masła
  • 20 dag cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • łyżka mąki
  • pół szklanki gęstego dżemu pożeczkowego lub morelowego

LUKIER:

  • 2-3 łyżeczki cukru pudru
  • pół kieliszka rumu lub wódki
  • 2 łyżki soku z cytryny

Opis:

  1. Mak zalać wrzącym mlekiem i gotować na małym ogniu 10-15 min.
  2. Gdy przestygnie, odsączyć na sitku i przepuścić 2-3 razy przez maszynkę do mielenia mięsa.
  3. Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem.
  4. Kolejno dodawać surowe żółtka i otrzymaną masę połączyć z makiem, dodając miód i mąkę.
  5. Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką.
  6. Przełożyć do niej przygotowane ciasto i piec ok. 40 min.
  7. Po ostygnięciu powlec go cienką warstwą gorącego przetartego  przez sito dżemu i gdy zastygnie, polukrować lukrem utartym z podanych składników.
Share.

Leave A Reply