Przepis na lodowy tor truskawkowy
Opis:
- Żółtka utrzeć z cukrem i sokiem. Białka ubić, dodać do żółtek. Wymieszać z obiema mąkami.
- Ciasto przełożyć do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą tortownicy. Piec ok. 30 min w temp. 180 st. Wyjąć z formy, ostudzić i poziomo przekroić na pół.
- Truskawki oczyścić, kilka odłożyć. Resztę pokroić i skropić sokiem z cytryny, osączyć z soku, wymieszać ze śmietaną ubitą z cukrem pudrem i wanilinowym.
- Krążek biszkoptu włożyć do tortownicy, skropić sokiem z truskawek, nałożyć warstwę kremu truskawkowego. Ułożyć drugi krążek biszkoptu, na nim resztę kremu. Tort mrozić 6 godz. Ozdobić truskawkami.
Składniki:
- 6 jajek
- 20 dag cukru
- 15 dag mąki pszennej
- 5 dag mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki soku z pomarańczy
- tłuszcz i bułka tarta do formy
Na krem:
- 50 dag truskawek
- 400 ml kremówki
- 5 łyżek cukru pudru
- cukier wanilinowy
- 2 łyżki soku z cytryny
Źródło: Pani domu – kalendarz 2004