Surówka winna

0

Przepis na surówkę winną

Składniki:

  • 1 grejpfrut
  • 1 pomarańcza
  • 1 kwaśne jabłko
  • 5 dag orzechów laskowych
  • 5 dag rodzynek
  • 1,5 szklanki białego wina
  • smażona skórka pomarańczowa
  • cukier puder

Opis:

  1. Orzechy sparzyć i obrać, rodzynki zamoczyć w wodzie, by zmiękły.
  2. Grejpfruta i pomarańcze obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
  3. Obrane jabłko pokroić lub utrzeć na grubej tarce, lekko zaprawiając kwaskiem cytrynowym, aby nie straciło barwy.
  4. Owoce wymieszać i doprawić cukrem, nałożyć do naczyń deserowych, zalać winem.
  5. Posypać posiekanymi orzechami, rodzynkami i skórką pomarańczową.
  6. Oziębić.
Share.

Leave A Reply