Przepis na paschę
Składniki:
- 1 kg niekwaśnego tłustego twarogu
- 5 żółtek
- 20 dag masła
- o,25 l śmietanki
- 30 dag cukru
- 1/2 laski wanilii
- 10 dag migdałów
- 10 dag rodzynków
Opis:
- Twaróg przetrzeć przez sito. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać śmietankę i ogrzewać mieszając prawie do zagotowania- ale nie gotować.
- Zdjąć z ognia, włożyć masło, ser przetarty, posiekane migdały, przebrane i opłukane rodzynki, wanilię, wymieszać dokładnie.
- Włożyć do specjalnej formy wyłożonej serwetką, przycisnąć obciążoną deseczką.
- Po wycieknięciu serwatki, wyrzucić paschę z formy, zdjąć serwatkę.
- Przechowywać w chłodnym miejscu.