Wielkanocna pascha

0

Przepis na paschę

Składniki:

  • 1 kg niekwaśnego tłustego twarogu
  • 5 żółtek
  • 20 dag masła
  • o,25 l śmietanki
  • 30 dag cukru
  • 1/2 laski wanilii
  • 10 dag migdałów
  • 10 dag rodzynków

Opis:

  1. Twaróg przetrzeć przez sito. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać śmietankę i ogrzewać mieszając prawie do zagotowania- ale nie gotować.
  2. Zdjąć z ognia, włożyć masło, ser przetarty, posiekane migdały, przebrane i opłukane rodzynki, wanilię, wymieszać dokładnie.
  3. Włożyć do specjalnej formy wyłożonej serwetką, przycisnąć obciążoną deseczką.
  4. Po wycieknięciu serwatki, wyrzucić paschę z formy, zdjąć serwatkę.
  5. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Share.

Leave A Reply