Pączki parzone

0

Przepis na pączki parzone

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
  • 4 dag drożdży
  • 8 żółtek
  • 2 jaja
  • 8 dag cukru
  • 12 dag masła
  • 1/2 l mleka
  • 2 dag migdałów
  • skórka cytrynowa
  • 1 kieliszek rumu
  • 1 kg smalcu do smażenia
  • konfitura z róży na nadziewania
  • cukier waniliowy

Opis:

  1. Zalać drożdże dwiema łyżkami mleka.
  2. Resztę mleka zagotować, zasypać szklanką mąki, rozetrzeć i wlać wyrośnięte drożdże.
  3. Wymieszać i odstawić rozczyn na godzinę.
  4. Ubić żółtka i jaja z cukrem na pianę, sparzone migdały posiekać na drobno, przesiać przez sito, utrzeć skórkę cytrynową, dodać do ciasta.
  5. Gdy podrośnie, dodać malutką łyżeczkę soli i rumu, rozmieszać dokładnie, dodać mąkę i  zagnieść ciasto.
  6. Gdy zrobi się gładkie, dodać ciepłe masło, mieszać aż połączy się z ciastem.
  7. Nakryć płótnem.
  8. Postawić w cieple do wyrośnięcia.
  9. Wyrabiać pączki, nadziewać konfiturą z róży.
Share.

Leave A Reply