Przepis na pączki parzone
Składniki:
- 1/2 kg mąki
- 4 dag drożdży
- 8 żółtek
- 2 jaja
- 8 dag cukru
- 12 dag masła
- 1/2 l mleka
- 2 dag migdałów
- skórka cytrynowa
- 1 kieliszek rumu
- 1 kg smalcu do smażenia
- konfitura z róży na nadziewania
- cukier waniliowy
Opis:
- Zalać drożdże dwiema łyżkami mleka.
- Resztę mleka zagotować, zasypać szklanką mąki, rozetrzeć i wlać wyrośnięte drożdże.
- Wymieszać i odstawić rozczyn na godzinę.
- Ubić żółtka i jaja z cukrem na pianę, sparzone migdały posiekać na drobno, przesiać przez sito, utrzeć skórkę cytrynową, dodać do ciasta.
- Gdy podrośnie, dodać malutką łyżeczkę soli i rumu, rozmieszać dokładnie, dodać mąkę i zagnieść ciasto.
- Gdy zrobi się gładkie, dodać ciepłe masło, mieszać aż połączy się z ciastem.
- Nakryć płótnem.
- Postawić w cieple do wyrośnięcia.
- Wyrabiać pączki, nadziewać konfiturą z róży.