Pączki holenderskie

0

Przepis na pączki holenderskie

Składniki:

  • 1/4 kg mąki
  • 1/8 kg cukru
  • 1/8 kg masła
  • 1/2 l śmietany
  • skórka cytrynowa
  • 8 jaj
  • 1/2 smalcu do smażenia
  • cukier waniliowy

Opis:

  1. Włożyć do rondla mąkę, masło, śmietanę, mieszać na niezbyt silnym ogniu, gdy masa zgęstnieje, dodać cukier, skórkę cytrynową, 4 żółtka, mieszać dokładnie, aby nie przywarła do dna.
  2. Gdy utworzy się gęsta masa, zestawić z ognia, dodać pojedynczo 2 jaja i 1/4 łyżeczki soli, mieszać, aż ciasto zgęstnieje.
  3. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce.
  4. Dodać 2 żółtka i pianę z 6 białek, wymieszać, kłaść łyżką na rozgrzany tłuszcz, pomagając sobie małą łyżeczką, smażyć wolno pod przykryciem.
  5. Usmażone pączki wstawić do piekarnika, aby wyschły, posypać cukrem waniliowym.
Share.

Leave A Reply