Przepis na pączki holenderskie
Składniki:
- 1/4 kg mąki
- 1/8 kg cukru
- 1/8 kg masła
- 1/2 l śmietany
- skórka cytrynowa
- 8 jaj
- 1/2 smalcu do smażenia
- cukier waniliowy
Opis:
- Włożyć do rondla mąkę, masło, śmietanę, mieszać na niezbyt silnym ogniu, gdy masa zgęstnieje, dodać cukier, skórkę cytrynową, 4 żółtka, mieszać dokładnie, aby nie przywarła do dna.
- Gdy utworzy się gęsta masa, zestawić z ognia, dodać pojedynczo 2 jaja i 1/4 łyżeczki soli, mieszać, aż ciasto zgęstnieje.
- Odstawić na godzinę w chłodne miejsce.
- Dodać 2 żółtka i pianę z 6 białek, wymieszać, kłaść łyżką na rozgrzany tłuszcz, pomagając sobie małą łyżeczką, smażyć wolno pod przykryciem.
- Usmażone pączki wstawić do piekarnika, aby wyschły, posypać cukrem waniliowym.