Pączki gospodarskie

0

Przepis na pączki gospodarskie

Składniki:

  • 80 dag mąki
  • 1/2 l mleka
  • 4 dag drożdży
  • 15 dag masła
  • 10 dag cukru
  • 7 żółtek
  • 3 jaja
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 kieliszek rumu
  • skórka cytrynowa
  • 1/8 l marmolady
  • 1/2 kg smalcu
  • cukier waniliowy do posypania

Opis:

  1. Zrobić rozczyn z 1/4 części mąki i drożdży.
  2. Odstawić na godzinę.
  3. Ubić w ciepłej kąpieli żółtka z cukrem, dodać jaja i skórkę cytrynową.
  4. Gdy ciasto podrośnie, wlać jaja, dodać sól, rum i resztę mąki, zagnieść ciasto.
  5. Po pół godzinie, gdy jest gładkie, dodać ciepłe masło, wymieszać, wyrównać, nakryć serwetą, odstawić do wyrośnięcia.
  6. Brać łyżką 3 dag kawałki ciasta, zawijać w nie marmoladę, formować okrągłe bułeczki, układać na serwecie posypanej mąką.
  7. Gdy podrosną, odwracać na drugą stronę, smażyć na rozgrzanym smalcu.
Share.

Leave A Reply