Przepis na pączki gospodarskie
Składniki:
- 80 dag mąki
- 1/2 l mleka
- 4 dag drożdży
- 15 dag masła
- 10 dag cukru
- 7 żółtek
- 3 jaja
- 1 łyżeczka soli
- 1 kieliszek rumu
- skórka cytrynowa
- 1/8 l marmolady
- 1/2 kg smalcu
- cukier waniliowy do posypania
Opis:
- Zrobić rozczyn z 1/4 części mąki i drożdży.
- Odstawić na godzinę.
- Ubić w ciepłej kąpieli żółtka z cukrem, dodać jaja i skórkę cytrynową.
- Gdy ciasto podrośnie, wlać jaja, dodać sól, rum i resztę mąki, zagnieść ciasto.
- Po pół godzinie, gdy jest gładkie, dodać ciepłe masło, wymieszać, wyrównać, nakryć serwetą, odstawić do wyrośnięcia.
- Brać łyżką 3 dag kawałki ciasta, zawijać w nie marmoladę, formować okrągłe bułeczki, układać na serwecie posypanej mąką.
- Gdy podrosną, odwracać na drugą stronę, smażyć na rozgrzanym smalcu.