Przepis na muffinki z migdałami i kefirem
12 sztuk
Składniki:
- 225 g mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szklanka kefiru
- 1 jajko
- 175 g cukru
- 1/3 szklanki oleju słonecznikowego
- 240 g migdałów
Opis:
- W jednym naczyniu mieszamy suche składniki: mąkę, sól i sodę
- W drugim naczyniu – roztrzepać jajko, dodać kefir, cukier , olej i wymieszać.
- Wymieszać ze sobą składniki z obu naczyń. Dodać drobno pokrojone migdały ( lub płatki migdałowe) i delikatnie wymieszać.
- Ciasto nakładać do papilotek, umieścić wszystko w formie do pieczenia muffinków.
- Piec w temperaturze 180 stopni przez 25 – 30 minut
- Wskazówka: zamiast zwykłego cukru, można użyć brązowego.