Marmolada pomarańczowa, odsłona 2

0

Przepis na marmoladę pomarańczową 2

Składniki:

  • 20 pomarańcz
  • sok z 3 cytryn

Opis:

  1. Obrać pomarańcze ze skóry, podzielić na cząstki, usunąć białe włókna.
  2. Z połowy skórek ściąć ostrym nożem samą powierzchnię, gotować godzinę w dużej ilości wody.
  3. Gdy skórki są miękkie, wylać je na sito, pokrajać w cienkie piórka.
  4. Odważyć cząstki pomarańcz i skórkę, wziąć tyle samo cukru.
  5. Wlać na 1 kg cukru pół litra wody, zagotować, włożyć do syropu cząstki pomarańcz i ugotować skórki.
  6. Gotować, aż zgęstnieje, dodać sok z 3 cytryn, gotować jeszcze kilka minut.
  7. Przełożyć do słojów.
Share.

Leave A Reply