Galaretka z wina z jabłkami

0

Przepis na galaretkę z wina z jabłkami

Składniki:

  • 1/2 kg jabłek
  • 1/2 l wina białego
  • 30 dag cukru
  • 1 cytryna
  • 3 dag żelatyny

Opis:

  1. Zagotować wino z cukrem, wlać 1/2 l wody, włożyć do wina jabłka.
  2. Jabłka powinny być pokrajane tak jak na kompot.
  3. Uważać aby jabłka nie uległy rozgotowaniu, wyjąć je na talerz.
  4. Do pozostałego soku dodać tyle wody, aby było litr płynu, dodać sok cytrynowy do smaku.
  5. Przecedzić płyn przez rzadkie płótno.
  6. Zagrzać ponownie, włożyć żelatynę, a gdy się rozpuści, nalać trochę do formy, wystudzić.
  7. Przekładać cząstkami jabłek i zalewać płynem.
Share.

Leave A Reply