Przepis na francuski deser wigilijny
Składniki:
- 5 dużych jabłek
- 6 łyżek cukru
- łyżka soku z cytryny
- pół szklanki wody
- sparzona skórka z połowy cytryny
- 2 łyżki rodzynków
- szklanka śmietanki kremówki
- 1,5 łyżki cukru pudru
- pół łyżeczki cukru waniliowego
Opis:
- Jabłka obrać, przekrajać na 6 części, usunąć gniazda nasienne.
- Skropić sokiem z cytryny, przełożyć do rondla, zasypać cukrem, wlać wodę, dodać skórkę obraną z cytryny.
- Gotować na maleńkim ogniu aż jabłka staną się szkliste.
- Skórkę cytrynową usunąć, jabłka ułożyć w krąg w szklanej kompotierze, polać płynem z gotowania.
- W środku uformować kopczyk z bitej śmietany, posypać namoczonymi i osuszonymi w ściereczce rodzynkami.
- Śmietankę należy po silnym ochłodzeniu ubić z cukrem waniliowym i cukrem pudrem ( najlepiej w mikserze ) na gęstą pianę.
- Deser podawać bardzo zimny, wprost z lodówki.