Francuski deser wigilijny

0

Przepis na francuski deser wigilijny

Składniki:

  • 5 dużych jabłek
  • 6 łyżek cukru
  • łyżka soku z cytryny
  • pół szklanki wody
  • sparzona skórka z połowy cytryny
  • 2 łyżki rodzynków
  • szklanka śmietanki kremówki
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • pół łyżeczki cukru waniliowego

Opis:

  1. Jabłka obrać, przekrajać na 6 części, usunąć gniazda nasienne.
  2. Skropić sokiem z cytryny, przełożyć do rondla, zasypać cukrem, wlać wodę, dodać skórkę obraną z cytryny.
  3. Gotować na maleńkim ogniu aż jabłka staną się szkliste.
  4. Skórkę cytrynową usunąć, jabłka ułożyć w krąg w szklanej kompotierze, polać płynem z gotowania.
  5. W środku uformować kopczyk z bitej śmietany, posypać namoczonymi i  osuszonymi w ściereczce rodzynkami.
  6. Śmietankę należy po silnym ochłodzeniu ubić z cukrem waniliowym i cukrem pudrem ( najlepiej w mikserze ) na gęstą pianę.
  7. Deser podawać bardzo zimny, wprost z lodówki.
Share.

Leave A Reply