Przepis na wiśniowy drift wg Aleksandry Jaźwiec
Ciasto
Składniki:
• 1/4 kostki margaryny
• 4 żółtka
• 3 łyżki oleju
• 3/4 szklanki cukru
• 1 cukier waniliowy
• 2 szklanki mąki
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa
Składniki:
• 1 kg białego sera ( najlepiej twarogu trzykrotnie mielonego do serników)
• 1/2 szklanki cukru
• 1 opakowanie cukru waniliowego
• 1 opakowanie budyniu śmietankowego
• 3 jajka
• 2 szklanki zimnego mleka
• 1/2 szklanki oleju
• sok z jednej dużej cytryny
Piana
Składniki:
• 4 białka
• 1/2 szklanki cukru pudru
• szczypta proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i szybko wyrabiamy na gładką masę. Następnie kruszymy i wysypujemy na dno blachy do pieczenia o wymiarach 20 cm x 40 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Jeżeli nie mamy gotowej masy serowej, ser biały mielimy trzykrotnie. W naczyniu do miksowania łączymy cukier, cukier waniliowy, mleko, jajka, budyń i olej. Następnie powoli dodajemy ser i całość miksujemy. Na końcu dodajemy sok z cytryny. Kiedy masa jest już dobrze zmiksowana wylewamy ją na blachę wyłożoną wcześniej przygotowanym surowym ciastem. Pieczemy w piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 200ºC. Pianę z białek ubijamy na sztywną bezę, dodając do niej stopniowo cukier puder i szczyptę proszku do pieczenia. Po 40 minutach wysuwamy ciasto z piekarnika i na wierzch wykładamy ubitą pianę. Całość pieczemy jeszcze około 20 – 30 minut w temperaturze 210ºC tak aby beza delikatnie zbrązowiała. Po upieczeniu ciasta trzymamy je jeszcze, przez około 10 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Następnie schładzamy. Rosa na serniku powinna się pojawić po kilku godzinach. Gotowe ciasto podajemy na zimno z gorącymi wiśniami.
Sos wiśniowy
Składniki:
• 450 g wiśni bez pestek (mogą być mrożone)
• 100 g cukru
• łyżka mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
• 50 g wódki lub whisky
Sposób przygotowania:
Wiśnie zasypujemy cukrem i zagotowujemy. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Wlewamy do wiśni i mieszając, zagotowujemy. Po zdjęciu z ognia dodajemy alkohol.
źródło: http://ugotowani.tvn.pl/przepisy/przepisy-aleksandry-jazwiec-3-edycja-warszawa,67641,1.html