Tarta z rodzynkami

0

Przepis na tartę z rodzynkami

Składniki:

  • pół kostki masła
  • ok. 25 dag mąki
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • kilka łyżek wody
  • 20-25 dag rodzynek
  • 2 jaja
  • 10 dag cukru pudru
  • pół szklanki śmietany
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 50 g wódki

Opis:

  1. Rodzynki umyć, osuszyć, wsypać do miski, zalać wódką i zostawić na 1 godz.
  2. Z masła, mąki, żółtka, wody i soli zrobić ciasto.
  3. Na stolnicy posiekać składniki nożem, a potem zagnieść ręką i odstawić na 30 minut do lodówki.
  4. Następnie wylepić nim dno tortownicy, podnosząc brzegi o 2-3 cm.
  5. Wstawić do niezbyt gorącego piekarnika na ok. 15 min. tak by ciasto podeschło, lecz nie przyrumieniło się.
  6. W tym czasie żółtka utrzeć z cukrem pudrem, wymieszać z rodzynkami, mąką ziemniaczaną, śmietaną.
  7. Dodać białka ubite na sztywną pianę i wymieszać.
  8. Podpieczony spód napełnić przygotowaną masą i wstawić do nagrzanego piekarnika ( ok. 200 stopni ) na 20-25 minut.
  9. Tartę podaje się gorącą lub co najmniej ciepłą.
Share.

Leave A Reply