Przepis na tartę z rodzynkami
Składniki:
- pół kostki masła
- ok. 25 dag mąki
- 1 żółtko
- szczypta soli
- kilka łyżek wody
- 20-25 dag rodzynek
- 2 jaja
- 10 dag cukru pudru
- pół szklanki śmietany
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 50 g wódki
Opis:
- Rodzynki umyć, osuszyć, wsypać do miski, zalać wódką i zostawić na 1 godz.
- Z masła, mąki, żółtka, wody i soli zrobić ciasto.
- Na stolnicy posiekać składniki nożem, a potem zagnieść ręką i odstawić na 30 minut do lodówki.
- Następnie wylepić nim dno tortownicy, podnosząc brzegi o 2-3 cm.
- Wstawić do niezbyt gorącego piekarnika na ok. 15 min. tak by ciasto podeschło, lecz nie przyrumieniło się.
- W tym czasie żółtka utrzeć z cukrem pudrem, wymieszać z rodzynkami, mąką ziemniaczaną, śmietaną.
- Dodać białka ubite na sztywną pianę i wymieszać.
- Podpieczony spód napełnić przygotowaną masą i wstawić do nagrzanego piekarnika ( ok. 200 stopni ) na 20-25 minut.
- Tartę podaje się gorącą lub co najmniej ciepłą.