Przepis na tartę z kruszonką i powidłami
Składniki:
- 25 dag mąki krupczatki
- pół kostki masła
- szczypta soli
- kilka łyżek wody
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- mały słoiczek powideł śliwkowych
- cukier puder
Opis:
- Na stolnicy posiekać nożem oziębione masło, dodając mąkę, wodę i proszek do pieczenia, po czym szybko zagnieść tak, aby składniki połączyły się. Schować do lodówki na 30 min., jeśli zaraz ma być użyte lub owinąć w folię aluminiową czy woreczek nylonowy i schować do zamrażalnika na zapas.
- Z przygotowanego ciasta odciąć 1/3 i pokruszyć w rękach na małe kawałeczki.
- Pozostałą częścią wyłożyć dno tortownicy, rozsmarować możliwie równomiernie powidła, posypać cukrem, rozłożyć warstwą pokruszonego ciasta.
- Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika i piec ok. 45 min.
- Po wyjęciu ciasto należy skropić stopionym masłem, po czym oprószyć przez sitko cukrem pudrem. Można dodać także odrobinę cukru waniliowego.
- Po ochłodzeniu pokrajać na porcje.