Przepis na tartę amerykańską
Składniki:
- 25 dag margaryny
- 24 dag mąki
- 3-4 łyżki kwaśnej śmietany
- surowe żółtko
- szczypta soli
- 3 duże winne jabłka
- 2-3 szklanki cukru
- 2 szczypty utartej gałki muszkatołowej
- kieliszek rumu lub koniaku
- łyżeczka tartej bułki
- 5 dag utartego sera żółtego
Opis:
- Składniki na ciasto mieszamy ze sobą i zagniatamy, aby uzyskać jednolitą masę.
- Włożyć do lodówki. Po wyjęciu ciasta z lodówki zostawić na chwilę, by odtajało, po czym więcej niż połowę rozwałkować na stolnicy.
- Wyłożyć dno tortownicy.
- Jabłka obrać i pokrajać na cieniutkie plasterki, posypać cukrem, gałką, tartą bułkę, szczyptę soli, skropić kieliszkiem alkoholu.
- Wymieszać.
- Tak przygotowane jabłka ułożyć na cieście i polać śmietaną.
- Z pozostałego ciasta wyciąć zębatym kółkiem paski i ułożyć z nich na jabłkach kratkę.
- Wstawić do gorącego piekarnika i piec 25 min.
- Bezpośrednio po wyjęciu posypać ciasto tartym serem i natychmiast podawać na stół.