Przepis na strudel tyrolski
Opis:
- Rozetrzeć w misce wałkiem masło, ucierając dodawać cukier, po jednym żółtku, jajo, sól, skórkę cytrynową, śmietanę i rozdrobnione i wyrośnięte drożdże, dosypać mąki, zagnieść ciasto ręką.
- Gdy urośnie rozwałkować, można rozdzielić ciasto na dwie części, każdą wałkować oddzielnie, posmarować ciepłym makiem, zwinąć, włożyć do wąskiej blaszki, wyłożonej papierem i wysmarowanej masłem.
- Gdy ponownie trochę wyrośnie, posmarować jajem i piec w piekarniku 30 minut.
- Ostudzone ciasto krajać ukośnie, posypać cukrem i podać.
Składniki:
- 12 dag masła
- 6 żółtek
- 1 jajo
- 5 dag drożdży
- 2 łyżki mleka
- 1/8 l śmietany
- 6 dag cukru
- 1 łyżka soli
- skórka cytrynowa
- ½ kg mąki na ciasto
- ½ kg maku
- 15 dag cukru
- 5 dag masła
- 4 dag czekolady
- 3 białka na nadzienie
Źródło: Jak gotować, Maria Disslowa