Strudel tyrolski

0

Przepis na strudel tyrolski

Opis:

    1. Rozetrzeć w misce wałkiem masło, ucierając dodawać cukier, po jednym żółtku, jajo, sól, skórkę cytrynową, śmietanę i rozdrobnione i wyrośnięte drożdże, dosypać mąki, zagnieść ciasto ręką.
    2. Gdy urośnie rozwałkować, można rozdzielić ciasto na dwie części, każdą wałkować oddzielnie, posmarować ciepłym makiem, zwinąć, włożyć do wąskiej blaszki, wyłożonej papierem i wysmarowanej masłem.
    3. Gdy ponownie trochę wyrośnie, posmarować jajem i piec w piekarniku 30 minut.
    4. Ostudzone ciasto krajać ukośnie, posypać cukrem i podać.

      Składniki:

        • 12 dag masła
        • 6 żółtek
        • 1 jajo
        • 5 dag drożdży
        • 2 łyżki mleka
        • 1/8 l śmietany
        • 6 dag cukru
        • 1 łyżka soli
        • skórka cytrynowa
        • ½ kg mąki na ciasto
        • ½ kg maku
        • 15 dag cukru
        • 5 dag masła
        • 4 dag czekolady
        • 3 białka na nadzienie

          Źródło: Jak gotować, Maria Disslowa

          Share.

          Leave A Reply