Przepis na sernik
Składniki:
- 1 kg sera zmielonego
- 10 jaj
- 2 szklanki cukru
- 1 budyń śmietankowy na 3/4 lub 1l mleka
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 1 margaryna Kasia
- sok z 1 cytryny
- zapach cytrynowy
Składniki na ciasto:
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1/2 kostki margaryny
- 1/2 szklanki cukru
- 1-2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Opis:
- Ubić białka z odrobiną soli, utrzeć margarynę z cukrem z kolejno dodawanymi żółtkami, następnie dodawać ser, budyń, sok z cytryny, śmietanę.
- Na końcu masę wymieszać lekko łyżką z pianą z białek. Do sera można dodać 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
- Wyłożyć ciasto na blachę. Nałożyć masę serową i piec około 1 godziny w temperaturze 180oC. Wyjąć z piekarnika dopiero po 10 minutach od wyłączenia piekarnika.
Sernik nie opada, na normalną blachę 24cm – 40cm