Przepis na placek rabarbarowy
Opis:
- Drożdże wymieszać z łyżką cukru, 2,3 łyżkami mąki, zalać połową letniego mleka i odstawić do wyrośniecia. Jajka utrzeć z resztą cukru. Dodać rozczyn, mleko, mąkę, cukier wanilinowy oraz szczyptę soli. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Jajka utrzeć z resztą cukru i odstawić do wyrośnięcia. Rozłożyć na natłuszczonej blasze i odstawić.
- Rabarbar pokroić, podlać wodą i dusić, aż się rozgotuje. Wsypać cukier i wymieszać z kisielem. Rozłożyć na cieście. Piec ok. 30 min. w temp. 180 st.
- Twaróg utrzeć za śmietaną, cukrem i cukrem wanilinowym. Ostudzone ciasto udekorować kratką z sera
Składniki:
- 40 dag mąki
- 4 dag drożdży
- niepełna szklanka mleka
- 6 łyżek cukru
- cukier wanilinowy
- 2 jajka
- sól
Na masę:
- 1 kg rabarbaru
- 10 dag cukru
- czerwony kisiel
Na serową kratkę:
- 30 dag mielonego twarogu
- pół szklanki śmietany
- 5 dag cukru
- cukier wanilinowy
Żródło: Pani domu – kalendarz 2004