Placek rabarbarowy

0

Przepis na placek rabarbarowy

Opis:

  1. Drożdże wymieszać z łyżką cukru, 2,3 łyżkami mąki, zalać połową letniego mleka i odstawić do wyrośniecia. Jajka utrzeć z resztą cukru. Dodać rozczyn, mleko, mąkę, cukier wanilinowy oraz szczyptę soli. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Jajka utrzeć z resztą cukru i odstawić do wyrośnięcia. Rozłożyć na natłuszczonej blasze i odstawić.
  2. Rabarbar pokroić, podlać wodą i dusić, aż się rozgotuje. Wsypać cukier i wymieszać z kisielem. Rozłożyć na cieście. Piec ok. 30 min. w temp. 180 st.
  3. Twaróg utrzeć za śmietaną, cukrem i cukrem wanilinowym. Ostudzone ciasto udekorować kratką z sera

Składniki:

  • 40 dag mąki
  • 4 dag drożdży
  • niepełna szklanka mleka
  • 6 łyżek cukru
  • cukier wanilinowy
  • 2 jajka
  • sól

Na masę:

  • 1 kg rabarbaru
  • 10 dag cukru
  • czerwony kisiel

Na serową kratkę:

  • 30 dag mielonego twarogu
  • pół szklanki śmietany
  • 5 dag cukru
  • cukier wanilinowy

Żródło: Pani domu – kalendarz 2004

Share.

Leave A Reply