Przepis na placek kruchy bez jaj
Składniki:
- 1/2 kg mąki
- 1/4 kg masła
- 6 dag cukru
- 1 kg jabłek
- 6 dag cukru do przełożenia
- 1 jajko do posmarowania
- 3 dag ziarnistego cukru do posypania
Opis:
- Przesiać mąkę do miski, zrobić w środku otwór, wlać 1/8 l wrzącej wody.
- Zmieszać prędko z mąką, mieszać aż przestygnie.
- Włożyć cukier, masło, zagnieść ciasto.
- Rozdzielić je na połowy, rozwałkować każdą oddzielnie w kwadrat.
- Wyłożyć dno blachy.
- Jabłka obrać, poszatkować, zmieszać z cukrem i posiekaną skórką, przysmażyć bez wody.
- Wystudzonymi jabłkami posmarować ciasto, przykryć pozostałym rozwałkowanym ciastem, pokłuć widelcem, posmarować jajkiem, posypać cukrem.
- Piec 1/2 godz. lub trochę dłużej.
Źródło: Jak gotować, Maria Disslowa