Placek korzenny

0

Przepis na placek korzenny

Składniki:

  • 25 dag mąki
  • 50 dag cukru pudru
  • 4 jaja
  • 10 dag migdałów
  • 1 pomarańcza
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki zmielonego cynamonu
  • szczypta zmielonych goździków
  • kilka łyżek smażonej skórki pomarańczowej

POLEWA:

  • 20 dag cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka margaryny
  • pół kieliszka rumu lub koniaku
  • kilka łyżek wody

Opis:

  1. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać bardzo sztywną pianę z białek, po czym ciągle mieszając wsypywać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, obrane i pokrajane migdały oraz inne przyprawy, sok z pomarańczy, otartą z niej skórkę.
  2. Wyrobić na stolnicy jednolite ciasto, rozwałkować na grubość ok. 2 cm., ułożyć na natłuszczonej blasze ( jeśli mamy kawałeczek czystego wosku, użyjmy go do posmarowania blachy, aromat placka będzie wytworniejszy ) i upiec w temperaturze ok. 200 stopni.
  3. Gorący placek pokrajać na blasze w kwadraty lub prostokąty, ale do wystygnięcia na niej pozostawić.
  4. Po wystygnięciu pokryć polewą kakaową i ozdobić połówkami migdałów bez skórki.
  5. Placek jest najsmaczniejszy na trzeci dzień po upieczeniu.
  6. Przygotowywanie polewy: cukier puder, kakao, stopioną margarynę i trochę gorącej wody utrzeć dokładnie na dość gęstą masę. Dodać rum.
Share.

Leave A Reply