Przepis na placek korzenny
Składniki:
- 25 dag mąki
- 50 dag cukru pudru
- 4 jaja
- 10 dag migdałów
- 1 pomarańcza
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki zmielonego cynamonu
- szczypta zmielonych goździków
- kilka łyżek smażonej skórki pomarańczowej
POLEWA:
- 20 dag cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka margaryny
- pół kieliszka rumu lub koniaku
- kilka łyżek wody
Opis:
- Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać bardzo sztywną pianę z białek, po czym ciągle mieszając wsypywać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, obrane i pokrajane migdały oraz inne przyprawy, sok z pomarańczy, otartą z niej skórkę.
- Wyrobić na stolnicy jednolite ciasto, rozwałkować na grubość ok. 2 cm., ułożyć na natłuszczonej blasze ( jeśli mamy kawałeczek czystego wosku, użyjmy go do posmarowania blachy, aromat placka będzie wytworniejszy ) i upiec w temperaturze ok. 200 stopni.
- Gorący placek pokrajać na blasze w kwadraty lub prostokąty, ale do wystygnięcia na niej pozostawić.
- Po wystygnięciu pokryć polewą kakaową i ozdobić połówkami migdałów bez skórki.
- Placek jest najsmaczniejszy na trzeci dzień po upieczeniu.
- Przygotowywanie polewy: cukier puder, kakao, stopioną margarynę i trochę gorącej wody utrzeć dokładnie na dość gęstą masę. Dodać rum.