Przepis na placek angielski
Składniki:
- 25 dag masła
- 1/2 kg cukru
- 6 żółtek
- 1 kieliszek rumu
- 1 łyżka wody różanej
- 1 dag proszku do pieczenia
- 6 białek na pianę
- 1/4 kg mąki
- 1/4 kg rodzynków
- 3 dag ziarnistego cukru
- 3 dag migdałów do posypania
- 1 jajko do smarowania
Opis:
- Utrzeć na pianę masło w misce, dodać cukier, żółtka, rum, wodę różaną, szczyptę soli, pianę z białek i proszek do pieczenia.
- Dosypać mąki, zagnieść ciasto, wymieszać wraz z rodzynkami.
- Rozciągnąć na dużą blachę, wyrównać, wygładzić nożem, posmarować jajkiem.
- Posypać poszatkowanymi migdałami, ziarnistym cukrem, piec 1/2 godz. w niezbyt wysokiej temperaturze.
Źródło: Jak gotować, Maria Disslowa