Placek angielski

0

Przepis na placek angielski

Składniki:

  • 25 dag masła
  • 1/2 kg cukru
  • 6 żółtek
  • 1 kieliszek rumu
  • 1 łyżka wody różanej
  • 1 dag proszku do pieczenia
  • 6 białek na pianę
  • 1/4 kg mąki
  • 1/4 kg rodzynków
  • 3 dag ziarnistego cukru
  • 3 dag migdałów do posypania
  • 1 jajko do smarowania

Opis:

  1. Utrzeć na pianę masło w misce, dodać cukier, żółtka, rum, wodę różaną, szczyptę soli, pianę z białek i proszek do pieczenia.
  2. Dosypać mąki, zagnieść ciasto, wymieszać wraz z rodzynkami.
  3. Rozciągnąć na dużą blachę, wyrównać, wygładzić nożem, posmarować jajkiem.
  4. Posypać poszatkowanymi migdałami, ziarnistym cukrem, piec 1/2 godz. w niezbyt wysokiej temperaturze.

Źródło: Jak gotować, Maria Disslowa

Share.

Leave A Reply