Przepis na piernik świąteczny
Składniki:
- 50 dag mąki
- 10 dag masła
- 25 dag płynnego miodu
- 5 jaj
- łyżeczka sody oczyszczonej
- torebka przypraw korzennych
- 25 dag cukru pudru
- 10 dag rodzynków
- 5 dag migdałów
- ćwierć tabliczki gorzkiej czekolady
Opis:
- Tłuszcz, żółtka i cukier puder utrzeć na puch, po czym dodać płynny miód, sodę wymieszaną z połową mąki i przyprawy korzenne.
- Dobrze wymieszać.
- Z białek ubić sztywną pianą i wyłożyć na przygotowane ciasto, dodać resztę mąki, bakalie, pokruszoną czekoladę.
- Wszystko dokładnie, lecz delikatnie, wymieszać.
- Przełożyć do długiej wąskiej formy ( natłuszczonej i wysypanej pokruszonymi biszkoptami ).
- Piec w temperaturze nie przekraczającej 180 stopni przez 1 godz. lub trochę dłużej.
- Do pieca nie zaglądać przed upływem tego terminu, bo piernik łatwo siada.