Przepis na leguminę jabłkową z rumem
Składniki:
- 150 g mąki
- 125 g cukru
- 0,5 l mleka
- 5 jaj
- 3 jabłka
- 100 g rumu lub fiolka esencji rumowej
- masło
Opis:
- W misce rozkręcamy jaja, mąkę przesianą, 3 łyżki cukru, później dodajemy mleko i rum.
- Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na naleśniki.
- Obrane jabłka bez pestek krajemy na cienkie plasterki.
- Jabłka wkładamy do żaroodpornego naczynia nasmarowanego masłem, zalewamy przygotowanym ciastem i posypujemy resztą cukru.
- Wstawiamy do gorącego pieca ( 225 stopni ) na ok. 40 minut.
- Gdy legumina wyrośnie i będzie rumiana z wierzchu – jest gotowa.
- Podajemy ją na ciepło lub na zimno.
Źródło: Kuchni różnych narodów, Kuchnia francuska