Przepis na keks biszkoptowy
Składniki:
- 5 jaj
- 25 dkg mąki pszennej
- 25 dkg cukru pudru
- wanilia
- 10 dkg cykaty smażonej z dyni
- 10 dkg orzechów
- 5 dkg skórki pomarańczowej
- 5 dkg fig
- 5 dkg rodzynek
- 5 dkg suszonych moreli lub brzoskwiń
- skórka cytrynowa
Opis:
- Przygotować formę keksową, czyli podłużną, wąską, prostokątną i posmarować ją masłem, posypać tartą bułką, lub mąką.
- Morele, brzoskwinie, figi opłukać, pokrajać w paski, rodzynki przebrać, opłukać, orzechy posiekać, skórkę pomarańczową pokrajać w paski lub drobną kostkę.
- Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, wlewając stopniowo ocet.
- Ubić pianę, wyłożyć na żółtka, dodać przesianą mąkę, wanilię, bakalie.
- Lekko wymieszać wszystkie składniki ciasta i wyłożyć do przygotowanej formy.
- Piec w dobrze wygrzanym, niezbyt gorącym piekarniku, około 50 minut.
- Po upieczeniu wyjąć z formy, schłodzić.
- Wyłożyć keks na deseczkę opierając bokiem. Krajać gdy zastygnie.
Źródło: Kuchnia polska, red. S. Berger