Keks biszkoptowy

0

Przepis na keks biszkoptowy

Składniki:

  • 5 jaj
  • 25 dkg mąki pszennej
  • 25 dkg cukru pudru
  • wanilia
  • 10 dkg cykaty smażonej z dyni
  • 10 dkg orzechów
  • 5 dkg skórki pomarańczowej
  • 5 dkg fig
  • 5 dkg rodzynek
  • 5 dkg suszonych moreli lub brzoskwiń
  • skórka cytrynowa

Opis:

  1. Przygotować formę keksową, czyli podłużną, wąską, prostokątną i posmarować ją masłem, posypać tartą bułką, lub mąką.
  2. Morele, brzoskwinie, figi opłukać, pokrajać w paski, rodzynki przebrać, opłukać, orzechy posiekać, skórkę pomarańczową pokrajać w paski lub drobną kostkę.
  3. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, wlewając stopniowo ocet.
  4. Ubić pianę, wyłożyć na żółtka, dodać przesianą mąkę, wanilię, bakalie.
  5. Lekko wymieszać wszystkie składniki ciasta i wyłożyć do przygotowanej formy.
  6. Piec w dobrze wygrzanym, niezbyt gorącym piekarniku, około 50 minut.
  7. Po upieczeniu wyjąć z formy, schłodzić.
  8. Wyłożyć keks na deseczkę opierając bokiem. Krajać gdy zastygnie.

Źródło: Kuchnia polska, red. S. Berger

Share.

Leave A Reply