Gorące placki truskawkowe

0

Przepis na gorące placki truskawkowe

Opis:

  1. Kwaśne mleko (lub jogurt) zmiksować na jednolitą masę z jajkami oraz cukrem wanilinowym. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i miksować, aż masa będzie puszysta.
  2. Truskawki umyć, osuszyć, oberwać szypułki, pokroić w plasterki i delikatnie wymieszać z ciastem. Na patelni rozgrzać olej i łyżką kłaść małe placki. Smażyć na złoty kolor z obu stron.
  3. Placki podawać gorące na ogrzanym półmisku. Posypać cukrem pudrem. Można także podawać je ze śmietaną (lub bitą śmietaną).

Składniki:

  • 35 dag mąki
  • 3 jajka
  • 2 szklanki kwaśnego mleka lub jogurtu
  • łyżeczka cukru wanilinowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 dag dojrzałych truskawek
  • olej do smażenia
  • cukier puder

Żródło: Pani domu – kalendarz 2004

Share.

Leave A Reply