Przepis na gorące placki truskawkowe
Opis:
- Kwaśne mleko (lub jogurt) zmiksować na jednolitą masę z jajkami oraz cukrem wanilinowym. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i miksować, aż masa będzie puszysta.
- Truskawki umyć, osuszyć, oberwać szypułki, pokroić w plasterki i delikatnie wymieszać z ciastem. Na patelni rozgrzać olej i łyżką kłaść małe placki. Smażyć na złoty kolor z obu stron.
- Placki podawać gorące na ogrzanym półmisku. Posypać cukrem pudrem. Można także podawać je ze śmietaną (lub bitą śmietaną).
Składniki:
- 35 dag mąki
- 3 jajka
- 2 szklanki kwaśnego mleka lub jogurtu
- łyżeczka cukru wanilinowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 dag dojrzałych truskawek
- olej do smażenia
- cukier puder
Żródło: Pani domu – kalendarz 2004