Czekoladowy mazurek

0

Przepis na czekoladowy mazurek

Składniki:

  • 25 dag czekolady
  • 2-4 łyżki mleka
  • 25 dag masła
  • 25 dag cukru
  • 20 dag orzechów włoskich lub migdałów
  • 5 żółtek
  • 1 kieliszek spirytusu
  • 2 paczki cukru waniliowego
  • wafle

Opis:

  1. Czekoladę rozpuścić w rondelku z dodatkiem mleka i cukru. Masło utrzeć na pianę, po czym stale ucierając dodawać po 1 żółtku i po 1 łyżce rozpuszczonej czekolady.
  2. Utartą masę wymieszać z zapachem i drobno pokrajanymi orzechami.
  3. Rozsmarować na grubość 1 cm na przygotowanych waflach, wyrównać boki, udekorować skórką pomarańczową smażoną w cukrze lub orzechami.
  4. Mazurek nie wymaga pieczenia.
Share.

Leave A Reply