Przepis na budyń z sera
Składniki:
- 40 dkg sera białego
- 5 jaj
- 5 dkg kaszy manny
- 5 dkg masła
- 3 dkg masła do polania
- 2 dkg masła do formy
- 2 dkg tartej bułki do formy
Opis:
- Formę budyniową posmarować dokładnie stopionym masłem, wysypać tartą bułką.
- Świeży, niekwaśny ser, dobrze odciśnięty przetrzeć przez sito.
- Masło utrzeć, dodając kolejno żółtka, włożyć ser, utrzeć na gładką masę, ubić pianę, kłaść na masę serową, posypać manną.
- Całość lekko wymieszać, włożyć do formy budyniowej, zamknąć szczelnie, gotować w parze 3/4 godziny.
- Gdy budyń jest gotów, wyjąć z formy, wyłożyć na okrągły półmisek, polać masłem lub podać osobno śmietanę.
Źródło: Kuchnia polska, red. S. Berger