Budyń z sera

0

Przepis na budyń z sera

Składniki:

  • 40 dkg sera białego
  • 5 jaj
  • 5 dkg kaszy manny
  • 5 dkg masła
  • 3 dkg masła do polania
  • 2 dkg masła do formy
  • 2 dkg tartej bułki do formy

Opis:

  1. Formę budyniową posmarować dokładnie stopionym masłem, wysypać tartą bułką.
  2. Świeży, niekwaśny ser, dobrze odciśnięty przetrzeć przez sito.
  3. Masło utrzeć, dodając kolejno żółtka, włożyć ser, utrzeć na gładką masę, ubić pianę, kłaść na masę serową, posypać manną.
  4. Całość lekko wymieszać, włożyć do formy budyniowej, zamknąć szczelnie, gotować w parze 3/4 godziny.
  5. Gdy budyń jest gotów, wyjąć z formy, wyłożyć na okrągły półmisek, polać masłem lub podać osobno śmietanę.

Źródło: Kuchnia polska, red. S. Berger

Share.

Leave A Reply