Przepis na soczystą, szybką babkę wielkanocną
Składniki:
- 7 żółtek
- ćwierć szklanki mleka
- 3 dag drożdży
- 2,5 szklanki mąki
- 5 dag masła
- 2 cytryny
- szczypta soli
- łyżka soli
Opis:
- Drożdże wymieszać z odrobiną cukru oraz letnim mlekiem i postawić w ciepłym miejscu, aby urosły.
- Do wyrośniętych dodać szczyptę soli, żółtka, stopione masło, cukier i mąkę.
- Wymieszać, starannie roztrzepać łyżką, zostawić na jakiś czas, aż ciasto podrośnie.
- Wówczas roztrzepać je i powtarzać te czynności 3-4 razy.
- Ciasto przelać do form o różnych kształtach, wypełniając je do 1/3 objętości, i zaczekać, aż wyrośnie i wypełni formy.
- Wówczas wstawić je do gorącego piekarnika.
- Upieczone babki wyjąć z form i skropić sokiem z dwóch cytryn wymieszanym z osłodzoną wodą i rumem.
- Po ostygnięciu polukrować białym; można też posypać posiekanymi orzechami lub migdałami.
- W czubek każdej babki wetknąć pęk bukszpanu lub zielonych liści borówek.